mandag 9. juli 2012

Uææh, vaske do!


Nei, alle mine jevnaldrende venninner og min bekjentskapskrets ellers også for den saks skyld: Sykepleierutdanna tanteMy tilhører ikke den gruppen som synes det er så ekkelt å vaske en toalettskål at andre synes det er ekkelt å gå på do hos henne. Men jeg har latt meg fortelle om fenomenet, og menneskekjærlig som jeg er, bryter jeg tabuet og iler til unnsetning! 

Jeg håper bloggposten også kan være til trøst og oppmuntring for dem som ikke lenger bor sammen med den som alltid har vasket doen, og som synes det er innmari pinlig å spørre åssen en gjør det, og aleneansvarlige for dovask som ønsker en ekstern kilde når oppgaven skal delegeres bort.

Hvis doen er ille, enten fordi «noen» har grudd seg til å vaske den lenge eller naturen har gått ut over sine bredder, gjelder det først å få av det verste som et slags forprosjekt, og så kan man gå over til standardkonseptet. 

Det er ikke sikkert du vil vaske helt slik jeg foreslår, men kanskje kan du få noen tips som hjelper deg. Men synes du det er ekkelt å vaske en do, er du vel også nøye på hvor ren do du vil bruke?

Kjøp/skaff/finn fram:
  • Dokost.
    Hvor ofte bytter du dokosten din…?
    Kjøp en 10 kroners og bytt oftere.
    (Får du ikke tak i en dokost, så kjøp en billig oppvaskkost og sett den i et tomt syltetøyglass eller noe og oppbevar ved do. Eller kast etter bruk om nødvendig.)
  • En beholder til vaskevann
    for utsiden av doskåla, lokket, ringen og kanten.
    Mange bruker golvbøtta, som er en plastbøtte man bare bruker til golv, skitne sko osv og skyller og tørker etter bruk, men har du ikke lyst til det, kan du ta en tom isboks eller noe som du bare bruker til do eller kaster etterpå.
  • Engangshansker
    Ikke helt nødvendig, men det kan hjelpe noen. Du kan også putte hånda i en tett plastpose, om det er noe du ikke vil ta i. Bærepose er ikke tett, ta sånn på rull.
    Det gjelder alt: Skal du bruke ting fra kjøkkenet, ta med deg bare det du trenger ut på badet før du går i gang.
  • Engangs vaskekluter eller våtsterk tørkerull som T ork y)
    Jeg mener her tørre engangskluter av papir som ikke løser seg opp og som kan kastes etter hvert. (Du kan også bruke engangskluter som en gang har vært fuktet med vinduspuss osv, men som nå er tørket inn i pakka si og ligger der og slenger..)

    Kast ikke engangs vaskekluter i do.

    (OK; OK det finnes egne ferdigfukta papirservietter til dovask som også kan spyles ned. De er dyre, men greit om du har god råd og lita tid. Les videre likevel for å se prinsippene for dovask.)
  • Kan være greit: Hånddesinfeksjonsgele
    Bare bruk den du har til veskebruk. Ekles du av å vaske do, er det logisk sett enda viktigere å bruke hånddesinfeksjon når du spiser ting med hendene på bytur og har ei lita flaske hånddesinfeksjonsmiddel med deg. (Du får dem på apotek, sportbutikker og ofte i dagligvare, ved kassa.) Litt dyrere, men greit til mangt er desinfeksjonsservietter. Kan brukes på hender og gjenstander.
  • WC-vaskemiddel.
    Du MÅ ikke ha dette. Oppvaskmiddel (eller eget middel til husvask for den som liker å ha flere flasker) fungerer til fjerning av belegg og flekker. Klorin etterpå er greit om du vil ha vekk de fleste bakterier. Vil du være naturvennlig og ikke ser noe behov for en fullstendig desinfisert do, kan du bruke eddik. Billigst er eddikessens, les bare på flaska, den er sterk.
    Men kanskje en fancy flaske WC-rens  bringer deg til oppgaven med mer lyst?
  • Doruller

Ja, da går vi i gang.
(Ser doskåla for ille ut, gjør du dette først:
Lag litt varmt «såpevann» og tørker over evt vannbeholder, lokket, utenpå, ringen og kanten til slutt. Skift papir, ikke vri opp samme papirkluten flere ganger om det er grisete.  Så slår du «såpevannet» oppi doskåla og veiver over nedi der med dokosten.

La det stå en kvarter og bløte opp flekker.
Lag nytt såpevann og vask vekk synlig skitt i samme rekkefølge som over.  IKKE kast engangskluten i do, men i søpla. Trekk ned.)
Standardprosedyre.
  • Slå desinfeksjonsmiddel i doskåla og la det virke.
    Jeg liker Domestos som setter seg som en seig film på innsida. Men du kan slå Klorin oppi skåla og straks bruke kosten og børste med Klorinvann opp til ringen. Trekk ikke ned.
    Sett flaska med desinfeksjon oppå lokket så lenge så ingen får seg en overraskelse om de vil på do.

    Det mest naturvennlige, er å bruke eddik oppi doen, men det desinfiserer ikke fullt så godt om du synes dette er viktig, og de som ekles av å vaske do, blir gjerne veldig beroliget av blå, desinfiserende væske som lukter veldig kjemisk.
  • Lag «såpevann».
    Egentlig er såpevann et feil uttrykk, for grønnsåpe og toalettsåpe egner seg ikke så godt til dovask, for det etterlater fett, som bakterier kan feste seg på. Om vi først skal være nøye. Oppvaskmiddel kan du bruke til nesten all husvask der det trengs vaskemiddel.
  • Vask utenpå doen fra reinest til skitnest.
    Ringen er nest skitnest, kanten mest. Du kan tørke etter med et riv våtsterkt papirhåndkle eller til og med dopapir for å få det tørt og blankt.
  • Bruk en egen klut til dovask, og gjerne en engangs papirklut.
    Et lengre riv med våtsterkt papirhåndkle kan man også bruke til å vaske med. Men kast det ikke i do etterpå (sier jeg nå igjen), men i søplebøtta du likevel skal tømme etterpå. Men vil du ha en vanlig klut, så kjøp en som ikke ligner de andre klutene du har og oppbevar den et sted der ingen tar feil.
  • Du kan ta en plastpose rundt hånda, eller
    du kan ha egne gummihansker du bare bruker til skitne ting, eller engangs (Bruker du vanlige gummihansker, er det greit å vaske dem på utsiden med hanskene på hendene før du tar dem av.)
  • Så vasker du nedi do med dokosten.
    Vask så godt opp under ringen du kommer til. Pass på å få skylt av busta på kosten når du er ferdig med den.
  • Tørk nederste delen av kanten på do med dopapir.
    (Bare gjør det. Æsj. Kast det i do) Trekk ned.
  • Nå ser det bra ut. Men så skal du ta det usynlige:
    Ha rene hender. Tørk av spyleknappen, doringen og håndtaket på dokosten med desinfeksjonsmiddel for hud eller litt uttynnet eddik. Eller ta litt rent vann på et rent tørk.

    Dette punktet kan du gjøre daglig
    , etter børsting nedi do med kosten. Husk å tørke undersiden av ringen til slutt. Den delen av menneskeheten som pleier å løfte opp ringen vil takke deg for en ring som alltid er ren også på undersiden.
  • Vask hendene godt og bruk gjerne hånddesinfeksjon til slutt.
  • Rydd opp etter deg.
    Da vasker du vel servanten og skifter håndkle til hender samtidig. Og når du først tørker opp vannsøl på golvet, kan du jo vaske det?

    Var dette så ille, da?







3 kommentarer:

BC sa...

Er nok mange som burde lese denne artikkelen - og IKKE BARE LESE - men GJØRE DET ! !
Gode tips ;)
Deler denen linken på fb - for de som føler de kan ha behov for å oppdatere seg på dette området ihvertfall -

Jeg bruker også helst eddik, av miljøvennlige hensyn, - men iblant føles det behov for klorin el noe av det dyre spesialmiddelet - -

River / klipper opp gamle t-trøyer o.l. og har liggende i en plastpose - veldig fine "engangskluter" som kastes i søppelbøtta - -

BC sa...

Liker disse trivialprat-blogginnleggene dine -
den med frysetapen osv var jo morsom også - ;)

tanteMy sa...

Gamle filler er bra, ingen grunn til å kaste ting som er for dårlig til fretexkonteineren, river opp og bruker som "engangsklut" eller "fågangsklut". Tenkte å ta det med, men så ble posten alt så lang...